Update Fair Planet

Project "Seeds of Hope" in Ethiopië is gestart en de eerste proeven met nieuwe gewassen zijn veelbelovend!

Ondanks de Covid-19 pandemie hebben het Fair Planet team en de Haramaya universiteit in de periode maart t/m juni 2021 een eerste productie-cyclus gerealiseerd met de nieuwe gewassen broccoli, rode biet, watermeloen en wortelen. Deze demonstratie proeven zijn uitgevoerd door de lokale staf van het "Toni" onderzoekscentrum in Dire Dawa om de milieu-omstandigheden te testen en de marktbehoefte te toetsen.

Alhoewel broccoli vanwege de voedingswaarde door de overheid wordt gepromoot, is het (nog) geen gangbaar gewas in Ethiopië.  De eerste afzet wordt verwacht in hoogwaardige niche markten zoals restaurants en hotels.De goede opbrengst en kwaliteit in de eerste proeven, in combinatie met kookinstructies, hebben inmiddels al geleid tot een toename van de vraag naar het gewas.

Ondanks dat ook rode biet geen gangbaar gewas is in Dire Dawa, hebben de 2 rassen in de eerste proeven goede resultaten opgeleverd. Ook is informatie verzameld om de teelt-instructies te optimaliseren.  

Beide watermeloen-rassen hebben een uitstekende opbrengst en kwaliteit opgeleverd. Met zo'n 1000 meloenen per 0.1 ha kan een zeer hoog rendement door de boeren worden verkregen. Aandacht is nodig voor het selecteren van ziekte-tolerante rassen en het aanleren van de optimale teelt methodiek.

Wortelen is een geheel nieuw gewas in de regio maar kent een nationale behoefte. Voor een eerste productie zijn de resultaten van de proeven al erg goed. De methode voor de directe zaai moet verder geoptimaliseerd worden voor de lokale omstandigheden.

De informatie uit de productie-proeven is gebruikt om teeltinstructies voor de 4 gewassen op te stellen. Deze instructies zullen in het volgende seizoen verder worden ontwikkeld en zullen worden gebruikt voor training van lokale specialisten in de volgende fase.

Het project heeft zeer positieve reacties van de samenwerkende zaadbedrijven ontvangen en zij hebben inmiddels 51 rassen van 13 gewassen ter beschikking gesteld. Deze rassen worden geëvalueerd op locaties in Haramaya (oktober 2021) en Dire Dawa (februari 2022). De meest geschikte rassen zullen worden geselecteerd voor proeven bij lokale boeren in het tweede project-jaar.

 

Vorige
Vorige

Resultaten project in Malawi met stichting Het Goede Doel

Volgende
Volgende

Vervolgtraining Zimbabwe